Kuhmo

 • Jyrkankoski

  Kuhmon suunnan Jyrkänkosken muistomerkki on Nurmes – Kuhmo kt 75:llä noin 9 km Kuhmosta etelään.
  Jyrkänkoskella on entistetty panssariesteitä, ampumahautoja ym. puolustusaseman rakenteita.
  Jyrkänkosken puolustusasema on rakennettu YH:n, talvisodan ja välirauhan aikana eli se kuuluu salpalinjaan.. Vihollisen hyökkäys saatiin pysäytettyä tänne.

  23 kuvaa

 • Kilpelankangas

  Kilpelänkankaan muistomerkki on Saunajärventiellä (yt 9111) noin 23 km:n päässä kt 75:ltä ja 7,5 km:n päässä Saunajärven korsulta.
  Kuhmon suunnalla suomalaisten kannalta raskaimmat taistelut käytiin Kilpelänkankaan ja Löytövaaran maastoissa. Sodan jälkeen kesti vuosikymmeniä, ennen kuin Kilpelänkankaan täysin tuhottu alue alkoi metsittyä.

  8 kuvaa

 • Loytovaara

  Löytövaaran Paloahon motti.
  Neuvostojoukkojen kaatuneiden muistomerkki on Saunajärventiellä (yt 9111) varrella noin 0,5 km ennen Löytövaaraa tien pohjoispuolella.

  9 kuvaa

 • Motteja

  Motteja Saunajärven tien varrella.
  Rastin suurmottia, Klemetin, leveälahden läntistä, Kannaksen ja Loson motteja ei saatu vallattua. Reuhkavaaran motti tuhottiin kasapanoksin ja konekiväärein, Leveälahden itäinen osa, Esikuntakukkula ja Löytövaaran Paloaho motti vallattiin.

  8 kuvaa

 • Saunajarvi

  Saunajärven Niskan puolustuslinja on noin 14 km:n päässä kt 75:ltä Saunajärventien (yt 9111) varrella. Kainuun Prikaatin pioneeriosasto on 1965 ja uudelleen 1984 kunnostanut harjoitustyönä suomalaisten puolustuslinjan korsun ja pienen osan taisteluhautaa. Laaja-alaista entistämistyötä tehty jälleen 1996-97.
  Niskan linjalla on myös kaatuneiden venäläisten muistomerkki

  17 kuvaa

 • Tyravaara

  Tyrävaaran Kiekinkosken suunnan taistelujen muistomerkki. Kuhmo – Suomussalmi tieltä (st 912) eroavan hukkajärventien (yt 9121) tienristeyksestä noin 11 km:n päässä, tien pohjoispuolella.

  2 kuvaa

 • IMG 1299 Kuhmon keskustassa Kuhmo-talon puistikossa on Veteraanien muistomerkki.